Počela realizacija projekta biogasne elektrane 0,5 MW

Na osnovu odluke osnivača Mirotin Grupe, započeli su pripremni radovi na izgradnji biogasnog postrojenja od 0,5 MW na lokaciji gde je već izgrađeno postrojenje od 1 MWel. 

 

 20.oktobar.2012.

 

Kompanija Mirotin energo pustila je u rad prvu bioenerganu u Srbiji. Pogon se nalazi u okviru poljoprivrednog dobra „Sava Kovačević” u Vrbasu i u prvoj fazi imaće kapacitet od jednog megavata, a energiju će proizvoditi iz stajnjaka. Gas koji nastaje truljenjem stajskog đubriva i biomase u specijalnim uslovima od sada se pretvara se u pogonsko gorivo za generatore za proizvodnju električne i toplotne energije. Investicija je vredna više od pet miliona evra, a osim iz sopstvenih izvora, sredstva su obezbeđena iz komercijalnih kredita i uz pomoć Evropskog fonda za podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije. Radovi su trajali godinu dana i uključivali su angažman međunarodnih eksperata i izvođača.

Svečanosti otvaranja su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik vojvođanske Vlade, Bojan Pajtić, koji su istakli da je ovo projekat koji ima višestruki značaj. “Nadam se da će za mnoge ovo biti pozitivan primer energetske efikasnosti I motiv da promene svoje poslovanje i usklade ga sa potencijalima koje naša zemlja ima u cilju očuvanja životne okoline, rekao je Dačić. “Ovo je pionirski poduhvat za Vojvodinu. Naš cilj u skladu sa evropskim standardima je da dostignemo 27 odsto obnovljivih izvora energije, a trenutno koristimo svega tri odsto.

To znači da oko 10 miliona tona stajnjaka truli i zagađuje našu sredinu, umesto da nam koristi. Zbog toga je projekat kompanije Mirotin za pohvalu i ima ekonomski, i ekološki i energetski značaj” izjavio je Pajtić, čija je Vlada preko Fonda za razvoj pomogla projekat sa 40 miliona dinara. I Poljoprivredno dobro „Sava Kovačević” sa preko 2000 krava I Mirotin energo deo su uspešnog agro-sistema Mirotin Group, a direktor Kompanije Zdravko Pavićević ocenio je bioenerganu kao veliki korak u unapređenju poslovanja u skladu sa očuvanjem životne okoline.

„Ovakav projekat nije mogao biti realizovan bez pomoći državnih institucija, a naročito smo zahvalni nadležnom ministarstvu za energetiku koje nam je u rekordnom roku izdalo potrebne saglasnosti i dozvolu povlašćenih proizvođača elekritčne energije” , rekao je Pavićević. Po konačnom završetku projekta, ukupan kapacitet pogona biće četiri megavata.

VRBAS 


Mirotin Energo je danas položio kamen temeljac za biogasnu elektranu u Vrbasu. Ovom prilikom prisustvovali su visoki državni zvaničnici, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, ministar poljoporivrede Dušan Petrović, zamenik ambasadora Republike Austrije u Beogradu Volfgang Wagner, predstavnici austrijske firme BIOGEST, kao i ostali uvaženi gosti.

Za prvu faza ovog projekta planira se izgradnju biogasne elektrane snage 1 MW, koja će snabdevati nacionalni elektroenergetski sistem ekološkom električnom energijom, kao i približno tolikom toplotnom energijom, kojom se planira grejanje vrbaške bolnice. 

 

 

 

 

 


Vrbas - 2.februar 2012.


Prvi sekretar ambasade SR Nemačke  Christof Eichen posetio je danas sa delegacijom GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) koje su činili g-din Simon Zellner, g-dja Dunja Hoffmann i KfW banke u Beogradu sa predstavnicom g-djom Jasminom Vulović postrojenje biogasne elektrane u gradnji. Tom prilikom je istaknuo da je SR Nemačka izdvojila preko 100 miliona evra za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Srbiji, i da se trenutno nalaze u fazi prikupljanja informacija u vezi sa ovakvim projektima.

Prilikom ove izuzetno važne posete, prestavnici firme Mirotin Energo, upoznali su delegaciju sa stanjem projekta biogasne elektrane kao i sa budućim projektima koje ova kompanija priprema za razvoj ekoloških izvora energije. Delegacija je izrazila zadovoljstvo onim što je do sada urađeno i zajednički je konstatovano da Nemačka predstavlja važnu ulogu u projektima obnovljivih izvora energije.

 

Još članaka...

  1. Osnovano Udruženje BIOGAS
futer